top of page
elinsfriskvard

Sluta skjuta upp hundträningen – Så bygger du hållbara rutiner för din bästa vän

Lite förord innan förordet bara: Detta ämne har alltid legat mig varmt om hjärtat då det är en stor del av mitt dagliga arbete. Trots att jag arbetar med hundar, så arbetar jag nog kanske mest med människan som besöker mig med sin hund. Det är du som måste dra det största lasset, oavsett besöksorsak, förutsättningar och målsättning. Skillnaderna mellan dig och mig i arbetet med att nå målet är; våra olika resurser och förutsättningar. Vem avgör egentligen vilka förutsättningar vi har? Har du verkligen inte tid, eller tar du dig inte tiden för att skapa den förändring som krävs för att nå målet? Kan du påskynda processer ytterligare med ett annat mindset som faktiskt ser glädje och delmål? Avsluta inte all träning vid minsta motstånd, backa med mig och ta sats!


Kan du relatera till detta? Då är du snart mer motiverad!

Hundträning oavsett om det är på rehabiliteringsnivå, friskvård eller hundsport är en av de mest givande investeringarna du kan göra för dig och din hunds välmående – och för er relation. Men varför är det så svårt att komma igång? Om du känner att du ständigt skjuter upp träningen och fastnar i gamla mönster, är du inte ensam. Varför är vi människor så styrda av resultat? Vad krävs egentligen för att vi ska skapa en ny rutin och hur kan vi övervinna hinder för att hjälpa både dig och din hund till framgång?


Varför väntar vi på resultat innan vi agerar?

Vi människor är ofta fast i ett tankemönster baserat på resultat. Vi vill se tydliga, omedelbara framsteg för att känna att våra ansträngningar är värda det. Men när det gäller "hundträning" är resultat sällan omedelbara – förändring sker gradvis och kan vara svår att mäta. Surdegar kanske du har läst om i förbifarten? Något som måste sättas, testas, utvärderas och upprepas - fleera gånger för bästa resultat. Tro mig, jag vet hur det känns bokstavligen och bildligt. Här är ett par anledningar till varför vi ofta fastnar:

  • Hjärnans belöningssystem: Dopamin frigörs när vi ser resultat, vilket motiverar oss att fortsätta. När resultaten dröjer kan vi tappa fokus och avsluta.

  • Rädslan för att misslyckas: Vi vill undvika att lägga tid på något som kanske inte "fungerar".

  • Samhälleliga normer: Resultat har blivit synonymt med framgång, vilket gör oss otåliga, frustrerade och letar alternativa lösningar. Vi byter hela tiden metod, istället för att reflektera! Jag ser dock många som oftare delar motgångar och får hejarop från andra.

För att lyckas med hundträningen behöver vi skifta vårt fokus från snabba resultat till att njuta av processen och se hela bilden. Visualisera målbilden, manifestera och äga det. Detta kan kännas brutalt när det kanske handlar om just rehabilitering med alla faktorer och känslor som det innebär. Eller när du lägger tid och planering på din hund och ni inte når fram till varandra, frustrationen, jag fattar. Snälla kom ihåg att det är de små stegen som leder till stora framsteg med hund.


Hur lång tid tar det att skapa en ny rutin?

Om du vill göra hundträningen till en självklar del av vardagen behöver du tålamod. Forskning* visar att det tar i genomsnitt 66 dagar att etablera en ny vana, men det kan variera mellan 18 och 254 dagar beroende på vanans komplexitet. Hundträning kräver ofta extra energi och ansträngning eftersom:

  1. Det är utanför komfortzonen: Träning kräver nya beteenden både från dig och din hund.

  2. Belöningen är inte alltid omedelbar: Det kan ta veckor innan du märker att din hund lär sig något nytt eller befäster ett nytt rörelsemönster, läker eller är sig själv igen.

  3. Gamla vanor stör: Det är lätt att falla tillbaka i vardagsrutiner och glömma bort träningen. Detta gäller framförallt om träningen är för "kort" eller till och med för avancerad eller lång. Där spelar min förmåga om individanpassade hemgångsråd stor roll, jag vill vara en variabel i er formel som skapar den där sömlösa harmonin!



Vad hindrar oss från att skapa nya rutiner?

Att skapa och hålla fast vid nya rutiner kan kännas svårt, särskilt när det gäller något som inte alltid visar snabba resultat.Övervinn dina hinder och låt inte dina omständigheter styra dig! Ditt arbete gör skillnad för din hund! Exempel:

  • Börja smått för att undvika att det känns överväldigande. Till exempel, avsätt bara fem minuter om dagen till hundträning.

  • Identifiera varför träningen är viktig för dig. Vill du stärka er relation? Förbättra din hunds beteende? Visualisera målet!

  • Försök inte förändra allt på en gång. Små, gradvisa steg gör att rutinen känns hanterbar och hållbar.

  • Planera in träningstiden som en del av din dag, precis som du gör med måltider eller arbete.

  • Omge dig med andra hundägare som kan stötta och inspirera dig. Dela upp din hunds träning eller hundens sysslor med någon i familjen?


Så lyckas du med hundträningen – konkreta tips

För att göra hundträningen till en naturlig del av din vardag och skapa långsiktiga förändringar, följ dessa steg:

  1. Börja smått: Starta med en enkel rutin, gör något som hunden redan kan för att öppna upp mer kravlöst.

  2. Koppla till något befintligt: Kombinera träningen / hemmaövningarna från mig med en redan befintlig vana, t.ex. under promenaden eller efter morgonkaffet. Kedja ihop!

  3. Belöna dig själv – och hunden: Leta och fira små framsteg Din hund uppskattar en gladare hundägare med mindre frustration. Du kan belöna dig själv med att en ny vana och rutin skapas. Detta signaleras till hjärna och gör andra tunga sysslor eller dyl. enklare.

  4. Följ dina framsteg: Använd en app eller skriv ner varje gång ni tränat. Det blir lättare att se hur långt ni kommit! Dela gärna med mig? Tips: ett delat google drive dokument?

  5. Ge dig själv flexibilitet: Om en dag inte går som planerat, börja om nästa dag utan att känna skuld.


Gör träningen till ett nöje för dig och din hund

När du släpper pressen på snabba resultat och istället fokuserar på resan, kommer du märka att både du och din hund utvecklas. Du kommer mer aktivt att se små resultat som motiverar dig att fortsätta. Om du låter dig själv koppla av kommer du dessutom ha enklare att se de små vinsterna.

Så vad väntar du på? Ta första steget idag. Din hund är redo – och du klarar det! 🐾

**Forskningen som påståendet kommer från. Lally, P., van Jaarsveld, C. H. M., Potts, H. W. W., & Wardle, J. (2010). How are habits formed: Modelling habit formation in the real world. European Journal of Social Psychology, 40(6), 998–1009.




50 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page