Elins Friskvård
  • Startsida
  • Onlinekurser
    • Balansboll
    • Stretch
  • Mina tjänster & priser
  • Produkter
  • Kontakta oss
  • Kurser & föreläsningar
  • Vem är Elin?
  • Vad är stretching?
  • Varför massage?

Elins Friskvård

Fysträning för jakthundar

8/3/2018

0 Kommentarer

 
Självförtroendet är på sin topp just nu. Avklarad föreläsning till en relativt tuff publik. Här såg jag hur frön såddes och hur jag kunde med nå ut med ett teoretiskt och praktiskt material. Jag är väldigt stolt över mig, samtidigt som jag är väldigt tacksam.

Tackar Sunne jaktmässa för detta år och ser fram emot nästa år, då blir det egen monter med löpband, bollar och kanske vibbplattan. Trasken blir lite för tung att bära med så den får stanna hemma. Förhoppningsvis har poletten ramlat ner och budskapet kring friskvård blivit mer vardagsmat.

Vill även tacka alla som stöttat mig under och efter denna dag, jag känner mig så rik på bra människor. Heja er! Många av er kunde inte heller närvara denna dag av olika anledningar, så jag tänkte passa på att dela med mig utav vissa delar ur min presentation i detta inlägg.

Jag är ingen jaktexpert, men jag kan känna hur er hund behöver fysa för att klara av arbetet.

Detta sammanfattar inledningen utav min presentation. För det stämmer, jag behöver inte vara jaktexpert eller själv vara grenspecifik för att veta hur hunden ska träna inför jakten. Med vissa räkneformler samt kunskapen jag besitter i mina fingrar så känner jag: avsaknad av viss träning, vad ni tränat på, vad ni behöver träna mer på. Det är nämligen information som sätter sig i vävnader, såsom bindväv, senor, skelett och muskler. - Det är såhär jag arbetar. Ihop med en rörelseanalys så kontrollerar jag hundens fysiska status och kan på så vis pussla ihop orsak till visst rörelsemönster, kompensation/avlastning eller ev. beteende. Många gånger ligger en smärtpåverkan i botten och avgör hur hunden faktiskt rör sig. Om hunden är frisk men ändå väljer att inte arbeta med kroppen på ett optimalt vis, då försöker vi tillsammans att lösa problemet för att sedan kunna arbeta liksidigt med en jämn hund. 

Efter en presentation av mig så förklarar jag mitt sätt att se på fysträning. Min åsikt är nämligen att det är så mycket mer än bara själva arbetet som är fys/friskvård. Vi vet redan att hunden behöver en träningsform utöver det grenspecifika arbetet. Även om upprepning ger resultat av olika moment så behöver kroppen muskler för att utföra arbetet. 

I denna presentation så valde jag att framträda hunden som ett verktyg/ redskap och valde det som de flest kunde relatera till - en bil. 

Fysträningen blir ett koncept och jag presenterade detta i en 10-delad skala med faktorer som alla är viktiga för att fysträningen ska ge verka och leda till resultat. För jägarna innebär detta- bl.a. snabbare uppletande av vilt, kondition att leta upp, skalla, intervall-löpa mellan skytten och djuret samt fixa terrängen med hjälp av styrka, koordination och balans. Även i jakten behövs mental träning eftersom att hunden tvingas ta extremt snabba beslut och alltid vara alerta. Så resultatet blir att vi måste träna hela hunden, i mångfald, fast liksidigt. 

10-skalan såg ut såhär, nu mer avskalad och kortfattad:

1. Utfodring. Innan ett arbete startar så behöver hunden vara utfodrad. Inte bara samma dag, utan hunden behöver förberedas. Detsamma gäller under jakten, efter jakten och mellan. Föda= energi. Energi ger muskler. Liknelse: bensin ger kapacitet att ta sig fram.

2. Vätska. Något som också är avgörande för resultatet. En hund gör av med vätska, precis som föda i viloläge. Det betyder att hunden alltid använder sig av vätska i kemiska processer i kroppen och att dem behöver fyllas på. Inte samma dag, helst en vecka innan så att balansen blir jämn och inte bara kissas ut. Regel: 0.5 dl per kg/dygn. Ger man torrfoder så behövs 2-3 liter extra vätska för stor hund, utöver normalt intag. För anteckningar på detta. Liknelse: bilen behöver bensin för rörelse och ork. 

​3. Förberedelse/ uppvärmning. Ska återspegla arbetet och ger en prestationshöjande effekt pga ökad blodcirkulation, behaglig övergång i puls, temp och andning. Detta resulterar i mindre skador och effektiviserar arbetet automatiskt. Uppvärmningen tar ej energi ifrån arbetet utan tvärtom. 

4. Målsättning. Vart ska vi? Hur tar vi oss dit? Vad behövs och krävs? Hunden är ingen varg och behöver kontinuerlig träning och friskvård för att klara träningen. Liknelse- vad händer med en bil som bara står? 

5.Friskvård. Träningen, vad behövs träna på? Se till arbetet: snabbhets/explosivitetsträning, konditionsträning, koordination/balansträning, styrketräning och mental träning. 

​6. Nedvarvning. Återställning av kroppen. Snabbare återhämtning, bidrar till mindre muskel- och tränigsvärk. Behaglig överång, hälper till att transportera bort värme, slagg- och mjölksyreprodukter. Positiv känsla för hunden = hunden har bästa förutsättningarna för att jaga dagen efter, under säsongen. 

7. Stretch/kontroll. = Besiktning. Ger dig om dj.äg. en uppfattning av din hunds fysiska status. Krävs för att få en bild av arbetets påfrestningar genom hunden. Ett kvitto på bra eller sämre träning. Liknelse= besiktning av bil

8. Massage. = Service. Efter avslutad besiktning eller arbete så kan hunden med hjälp av massage korrigera belastningarna och kompensationerna av ett hårt arbete. Efter en viss gräns eller vissa distanser med prövningar så behöver hunden få hjälp med spänningar och den psykologiska delen som massagen bidrar med. Även hjälpa till med att minska på stresspåslaget. 

9. Upprepning. En hund kan inte tillgodose sig tidigare meriter om den inte fått arbete sig i form. Upprepa alla ovanstående punkter för att få en hel och fungerande hund.

10. HA ROLIGT! Jaktviljan är avlade linjer, motivationen ger vi dem.
​

Där emellan hade jag en praktisk uppgift åt publiken om gav dem respekt för balans. Jag tog även upp  Wånda, den 3- åriga schäfertiken på scen för demonstration av svårigheter men vikten med boll. Jag pratade kring arbetsområdena för bollträning och hur viktigt det är med koordination och styrka för hundarna som springer i skog och mark.

Spännande va? Hojta om ni har frågor eller om ni vill boka mig till er klubb, tillställning eller egna workshops riktade mot er gren. 
Offerter tas fram efter önskemål och jag föreläser gärna abonerande såsom på plats på Hundkoncept.

Välkomna med alla frågor och fysa ordentligt!

Äggbollen är ifrån K9 och kan köpas här
​Twindiscen är ifrån ohmydog och kan köpas här

Boka mig? Klicka här
​

0 Kommentarer



Lämna ett svar.

    Arkiv

    September 2019
    Juli 2019
    Juni 2019
    Maj 2019
    April 2019
    Januari 2019
    December 2018
    November 2018
    September 2018
    Augusti 2018
    Juli 2018
    Juni 2018

    Kategorier

    Alla

    RSS-flöde

Elins Friskvård
Elinsfriskvard@gmail.com
​Frykmansväg 5
65346, Karlstad

​Godkänd för F- Skatt

Utbildad inom laserterapi för hund & human 2018
Utbildad djurvårdare med D9 kompetens nivå 2
Cert. Hundfysioterapeut
Cert. Balansbollsintstruktör
Dipl. Cirkelträningsledare
Cert. Personlig tränare, hund
Dipl. Hundmassör
- Under utbildning: Hundpsykolog/Beteende Coach
COPYRIGHT


  • Startsida
  • Onlinekurser
    • Balansboll
    • Stretch
  • Mina tjänster & priser
  • Produkter
  • Kontakta oss
  • Kurser & föreläsningar
  • Vem är Elin?
  • Vad är stretching?
  • Varför massage?