Elins Friskvård
  • Startsida
  • Missa inte
  • Onlinekurser
    • Balansboll
    • Cavaletti
    • Massage
    • Stretch
  • Kurser & föreläsningar
  • Mina tjänster & priser
  • Kontakta oss
  • Produkter
    • Affischer & Folders
    • Balansbollsmaterial
  • Vem är Elin?
  • Vad är stretching?
  • Varför massage?

Elins Friskvård

Laserterapi

9/27/2018

0 Kommentarer

 
Så viktigt att även i detta forumet trycka på hur stor del anatomin och adekvat utbildning faktiskt har i denna behandlingsform.
Bild
Jag använder mig av Optilasers fabrikat, en storsäljare med MLS teknik. Denna teknik innebär två våglängder. Du kan använda den på människor, hundar, hästar, katt och många fler djurarter, med färdiga program för antingen humansidan eller vetrinärsidan.

Detta är givetvis något som är fantastiskt och underlättar i arbetet. Jag ska absolut inte gå in på mer i detalj på antingen teknik eller så. Inläggets tyngd bör ligga i kunskapen bakom användningen. Som tydligt skrivet ovan så är det ju enkelt att använda laser med förinställda program, eller? Det finns ett enkelt svar och det är nej.

För att kunna behandla krävs ett helt annat arbete och kunskap bakom. Låt oss lägga fram ett exempel för att det ska vara enkelt att förstå; säg att din hund har ont i ryggen efter genomgång hos certiferierad, diplomerad eller legitimerad utövare. Denne lyckas lokalisera den centrala smärtan och i detta fallet så ligger den i mitt i en muskelbuk över en lång muskel över hela ryggen. Punkten är liten och du som utövare behandlar lokalt över punkten med laserterapi och dj.äg betalar dyra pengar och går hem i tron om att det är ”klart”, alt att ni behöver en omgång till och också ett återbesök för se att det blivit bättre. Hunden kanske känns bättre i stunden men återfår samma smärta igen och detta upptäcker ni gång på gång. Varför?

Lasern är ju fantastisk och effektiv, jättenkel? Absolut, vid rätt utförande. Något att tänka på:

• Mängd joule på rätt frekvens är en avgörande faktor för hur läkningen och smärtlindringen ska verka. Storleken på hunden spelar dessutom stor roll. Vid första behandling är det inte lämpligt att ge för stor mängd joule, då cellerna inte blir mottagliga. För mycket joule på för liten hund eller för många och stora program = överbehandling. Detta ger inget resultat alls. Rörelsen inne i cellen som krävs uteblir med för mycket laserljus och då är behandlingen ogjord.
💥Vad krävs då av mig? Jo, en adekvat utbildning inom laserterapi och mitt fabrikat som jag använder. Kunskap samlad via teori och praktik. Kunskap om vad joule är, vad frekvensen gör och vad det innebär på cellnivå att ge och ta emot laserljus.

• Behandla hela muskeln! Spänningen/smärtan kan komma ifrån en cirkulationsstörning, eller/och komma ifrån 2 av 2 möjliga fästen. Behandlar vi som utövare endast en del av muskeln så kommer denna smärta gärna tillbaka i skov för att roten till smärtan inte blir behandlad.
💥Vad krävs då av mig? Jo, en adekvat utbildning kring hundens grundläggande anatomi och fysiologi. Var fäster denna muskel, vad används den till? Vilka muskler arbetar med denna muskel och vilka muskler jobbar nu extra? Min uppgift är även att lokalisera eventuella kompensationer och hålla koll på djurets övriga rörelseapparat så att den under läkningen inte får mer fynd, eller i såfall hålla koll på dessa och behandla.


Rörelseapparaten, djurets kropp, den rör sig på ett visst vis och det utefter olika raser, vinklar, former och SPORTER. I tid hjälper jag till att förebygga skada, eftersom att det är enklare att förebygga än att behandla faktiskt skada.

Det är så viktigt att lyfta yrket och vad vi kan åstadkomma. Hårt arbete ligger bakom all utrustning och det får inte tas för givet ocj ligga enbart på fabrikatet. Förutom hundfysioterapeut-utbildningen har jag fått en enskilt och fristående laserkurs och erhållit diplom och deltagit i unikt kurslitteratur. Imorgon gör jag certifieringsprovet och tar ytterligare steg mot ett större ansvar inom min yrkeskategori. Detta gör mig stolt. HEJA!

/ Elin och dem röda

ELIN JONSSON

Stolt laserterapi-användare
0 Kommentarer

Snart kommer kylan, tips för din hund.

9/21/2018

0 Kommentarer

 
Snart kommer månaderna som av majoriteten av våra hundar älskar, vinter. För många innebär det drag med skidor, släde, kälke eller varför inte skridskor. Andra ser det som ett perfekt sätt att fysa på -pulsande i snö eller varför inte snöbollskastning med hunden.

Våra hundars kroppar håller kanske inte med, även om viljan finns där. Det är enkelt för oss som dj.äg. att kasta den där extra snöbollen eller pulsa i snön utan vidare skydd eller utan för- och efterarbete, superenkelt och händer vem som helst. Det är ju nämligen så att utan päls eller inte, eller oavsett om du har en arbetande ras så finns det viss muskulatur som är mer känslig mot kyla, blåst och våta. Sen ska jag absolut nämna tassarna, som får temperaturväxla från inomhus- utomhus + ev salt som förstör strukturen på tassen. 

Små enkla hjälpmedel att se över inför vinter och höst. Mitt första och bästa hundtips- köp våtservetter till barn med aloe vera i, utan parfym. Torka av tassarna efter promenaden och ge ev tassalva, från tex apoteket innan. Det funkar säkerligen inte för alla, men det är billigare än alt. 2, vilket är att skaffa skor eller tossor. Jag har i detta fallet redan inhandlat tossor ifrån Non-stop som jag kommer att använda på Lillan som oavsett väderlek har fruktansvärda tassar, då har jag också testat allt och alt.1 är hittils bäst. Tossor och skor är ju dock fantastiska mot skare och det förhindrar att hundarna får packad snö i tassarna, något som kan ge upphov till hälta eller en hund som blir oförmögen att röra sig. Ingen vill  se sin hund få köldkramp.

Tro det eller ej, men täcken som tål väta är mitt andra tips. Vad är då viktigt att kolla efter? Se till att täcke som du vill ha till ditt djur täcker bogar, undersida -mage och lårmuskulaturen, även på baksidan! Back on Tracks, ReDogs eller Kruuses täcken oavsett om det är nättäcke eller vintertäcke uppfyller dessa kriterier och är alla värda sitt pris. Anledningen till att jag nämner ovanstående muskelpariter är pga att dessa är extra känsliga för just kyla och blåst. En kall muskel fungerar inte som den ska och det är rent ut sagt obehagligt för hunden. Det finns säkerligen många som menar att arbetande raser inte behöver täcken, då får vi tycka olika och det är okej för mig. Jag vill bara poängtera att vargen aldrig bodde inomhus. OBS, se till att faktiskt se över din hunds pung vid för låga temperaturer, keep it warm.

Mitt tredje tips är utfodringen, för att värmereglaget och övrig funktion i kroppen tar mer energi under vintertid. Ska man dessutom träna och fysa så bör utfodringen regleras, alltså ökas. Mängd varierar men det är vettigt att se över. Argumentet om överviktiga hundar finns och det förstår jag. Vet man med sig att hunden ska köras hårdare så gäller det ju alltså samma som under hårdare träning eller tävlingssäsong. 

Hund i bil under vinter och hund utan reflex är det ingen som bör ha. Ska man mot all förmodan lämna hunden i bilen under vissa perioder, se till att det finns filtar, hundtäcken och att du är snabb. Tänk som om det vore Sol. 

Justera promenaderna beroende på temperaturen och låt inte hunden stå still för länge!!

/ Elin och dem röda

Bild

Elin Jonsson

En överbeskyddande fryslort.

0 Kommentarer

Oktober månad, vi längtar efter dig

9/21/2018

0 Kommentarer

 
Inte pågrund av halloween, mörker och rusk, utan att jag är fullbokad med föreläsningar och workshops. Oktober månad blir tacken för alla gånger jag tvivlat på mig själv - aldrig igen. Min kunskap och växande erfarenhet efterfrågas och jag ställer gladeligen upp.

2 av 3 tillställningar är slutna för enskilda bokningar, men om intresset finns så ska jag till Almars Gård och föreläsa den 13 oktober 13:00. Ta kontakt för få en plats, hundgodis och hundtäcken kommer dessutom att finnas tillgängligt för inköp. 

Sen ska jag inte glömma att berätta att SBK kommer tillbaka i början av oktober och kör sista delen på pilotutbildningen av friskvårdsinstruktörer på Hundkoncept. Roliga dagar med mycket kul att se fram emot, fystest för människa och hund bl.a. 

Som ni läser blir oktober fantastiskt och det firar vi ju dessutom med att ha bjudit in Diana Dragic den 30 september för rallylydnad för nybörjare, (en plats kvar för 650 kr, 10:00-16:00) så det ska givetvis också bli ett härligt event!

Glöm inte att vem som helst kan boka in Elins Friskvård och själva vara delaktiga i upplägg eller innehåll. Jag är öppen för förslag om det ligger inom mitt område. Nytt är alltid roligt så kom med idéer. 

Hoppas att ni mår bra och tar hand om varandra. Glöm inte - "det är enklare att förebygga än att behandla!". 

/ Elin och dem röda

Elin Jonsson

En lycklig hundfysioterapeut

0 Kommentarer

Fjortonde september

9/13/2018

0 Kommentarer

 
Dagens humör: glad och kärleksfull. Glimtar av ilska när Sol försökte äta upp en katten hemma - på köksbordet. Big no, no. Glad när hon är så villig att jobba. Ledsen att höra hur grannens 8 månaders valp avlidit akut pga bruten nacke vid lek, det gav en ordentlig tankeställare.

Dagens tabbe: inte tinat hundmat så att tjejerna fick frukost vid 15.00. Så korkat men lätt hänt. Jag hörde Lillans mage vid flera tillfällen ”klucka” som en inre demon som bara väntade på att äta upp mig.

Dagens bästa: Sol gick jättebra i trasken idag. Hon har en minimal muskelbristning i hamstrings (baksida lår, enkelt förklarat) pga av lek med större hund - valp, men stor. Jag har sett ett visst avvikande mönster i hennes rörelseapparat. Otroligt överanalyserande, men ändå. Traskandet var lyckligt för jag vet att hon är på bättringsvägen.

Ser fram emot: ATT TRÄFFA FELICIA och ANNA imorgon. Felicia bor ju i Karlshamn numera och kommer hem under helgen för att umgås och tjöta hund. Så imorgon packar vi fika och tar en välbehövlig promenad i dem värmländska skogarna. Inte mycket som slår det.

Dagens insikt: Ju bättre jag mår och hur mycket mer jag organiserar mitt privatliv desto mer hundträning hinner jag. Hundarna får alltid sin fysiska träning men jag tappar ibland den mentala. Givetvis får dem mentaltränint i NW eller vid inlärning av något skoj jag kommit på, men ja, hundträningen hamnar ibland efter. Mycket pga att jag inte är så erfaren gällande vissa sporter som intresserar mig ännu.... men det kommer!

Dagens vill ha: Alltså, varje dag finns det något nytt jag vill köpa till hundarna eller till mig som är hundigt. Nu är jag ute efter den perfekta regnjackan/täcket till Sol. Den får absolut inte begränsa henne men måste gå ner över bogarna och hamstrings. Hon ogillar nämligen när det regnar och jag är övertygad om att ett plagg kan hjälpa henne då hon inte bryr sig om kläderna.

Dagens kom ihåg: skynda långsamt. Ulle säger - 150 repitioner, då kan hunden det. Min impulsiva hjärna exploderar och springer jorden runt, men hon har så rätt.

Dagens pepp till mig: heja mig som vill utvecklas och jobba med min hundträning för att få större förståelse för mina två djur, två OLIKA individer.

Dagens pepp till er: heja er för att ni inspirerar och tränar med era djur och sen vågar tävla. Shit. En klapp på axeln

Två bilder ifrån i onsdags på djuren (och mig utan hundkläder):
(Kan vi dessutom bara gapa stort pga att Sol är 8 månader?!)

Bild
Bild
0 Kommentarer

Triathlon med hund, nu är det över

9/10/2018

0 Kommentarer

 
I lördags så arrangerades Triathlon med hund av Britta Agardh/ Agardhshundsport @ Rosersbergs Slott. UNDERBART!
Jag deltog ej med hund utan som funktionär och det ångrar jag inte. Min position blev bryggvakt: slänga i hundar som tveckade och hjälpa dem upp OCH vid nödfall fiska upp människorna. Aldrig tidigare har kanoten behövt användas, förutom när jag ansvarar, hehe. Första gången jag paddlat dessutom, klapp på axeln.

Triathlonet var uppbyggt på detta viset:
1. 150 meter simnining med hund
2. 3.9 km cykling med hund
3. 4.6 km löpning med hund.

Elitklassen började och motionärklassen efteråt. Allt flöt på bra, enkelt och jag höjer hatten för alla tävlande! 3.5 h av alla förberedleser fram till prisutdelningen har aldrig gått så fort. Jag var detta året sponsoransvarig och skötte dessutom prisbordet. Mycket roligt!

Nästa år vill jag gärna delta med någon av mina hundar. Svårigheterna blir väl att Lillan inte vill med mig eller att Sol inte gillar vatten, om det inte är i trasken såklart. Men jaja, mål är alltid bra och detta kan ändras. Är ni sugna?

​
/ Elin och dem röda
0 Kommentarer

Utveckling av NW

9/4/2018

0 Kommentarer

 
Förr förra veckan levlade vi upp. Vi presenterade eukalyptus i vår nose work träning. Jag har på inrådan tjatat med godissöket och belönat och belönat, oavsett hund, länge. Sol briljerar, hon tittar dessutom upp på mig vid markering och visar mig, Inget jag lärt henne. Lillan är lite efter men det är nog mer normalt. Hon tar god tid och hinner ibland tänka på annat. Det positiva är att blir taggad, avundsjuk när hon väntar på sin tur och DRAR i halsband och koppel. Nya halsband och koppel är inhandlade, jag vill att dem ska ha rätt sinnesstämning direkt. Sol har börjat associera hennes nuvarande koppel med lite mer adrenalinpåslag, så jag vill ha ett nytt, ett fräscht och ett varsitt - för nose work.

Jag är så tacksam att Nose Work instruktören Ulrica Isebark hjälpt mig på vägen, petar och korrigerar oss, får mig att se Sol och hjälpa henne. Helt fantastiskt att jag fastnat, så roligt. 

För ett tag sen fick jag chansen att podda med Ulrica om just detta. Det är ett avsnitt som funkar för alla, nybörjare, erfarna och ni som överväger eller precis fått upp ögonen för denna hundsport. 

​
Bild
LYSSNA PÅ SPOTIFY
LYSSNA PÅ LIBSYN.COM
/ Elin och dem röda

Elin Jonsson

Nose Work fantast och nybörjare

0 Kommentarer

    Arkiv

    September 2019
    Juli 2019
    Juni 2019
    Maj 2019
    April 2019
    Januari 2019
    December 2018
    November 2018
    September 2018
    Augusti 2018
    Juli 2018
    Juni 2018

    Kategorier

    Alla

    RSS-flöde

Elins Friskvård
Elinsfriskvard@gmail.com
​Frykmansväg 5
65346, Karlstad
Mellan Bergvik och Ikea

​Godkänd för F- Skatt

Utbildad inom laserterapi för hund & human 2018
Utbildad djurvårdare med D9 kompetens nivå 2020
Cert. Hundfysioterapeut 2017-2018
Cert. Balansbollsintstruktör 2018
Dipl. Cirkelträningsledare 2017
Cert. Personlig tränare, hund 2017
Dipl. Hundmassör 2015
Utbildad inom Elektroterapi hund 2021
- Under utbildning: Hundpsykolog/Beteende Coach
COPYRIGHT

Bild
  • Startsida
  • Missa inte
  • Onlinekurser
    • Balansboll
    • Cavaletti
    • Massage
    • Stretch
  • Kurser & föreläsningar
  • Mina tjänster & priser
  • Kontakta oss
  • Produkter
    • Affischer & Folders
    • Balansbollsmaterial
  • Vem är Elin?
  • Vad är stretching?
  • Varför massage?